در دل بافت تاریخی شیراز، بنایی باشکوه از دوران زندیه خودنمایی میکند که نامش در میان عاشقان معماری ایرانی خوش میدرخشد؛ مسجد وکیل شیراز. اگر به دنبال جایی هستید که معماری، معنویت، تاریخ و هنر را یکجا در آن ببینید، این مسجد انتخابی بینظیر خواهد بود. اما شاید این پرسش برایتان پیش آمده باشد که مسجد وکیل شیراز دقیقاً کجاست؟ از کجا وارد آن میشوند؟ شبستانهای آن چه ویژگیهایی دارند؟ و آیا عکسهایی از زیبایی داخلیاش وجود دارد؟ در این مقاله با ما همراه شوید تا پاسخ همه این پرسشها را بهصورت جامع و تصویری دریافت کنید و قدمی مجازی به این بنای باشکوه بگذارید.

مسجد وکیل شیراز کجاست؟
مسجد وکیل در مرکز شهر شیراز، در خیابان آیتالله طالقانی و در مجاورت بازار وکیل واقع شده است. این مسجد در ضلع غربی بازار وکیل و در انتهای راسته شمشیرگرها قرار دارد.
ورودیهای مسجد وکیل
ورودی اصلی مسجد وکیل در بخش غربی بازار وکیل و در انتهای راسته شمشیرگرها قرار دارد. این سردر با کاشیکاریها و مقرنسکاریهای زیبا تزئین شده است. ورودی اصلی دارای دو لنگه درب چوبی بزرگ است که هرکدام سه متر عرض و هشت متر ارتفاع دارند. بالای این دربها، طاقنمای زیبایی با کاشیهای هفترنگ و کتیبههایی با خط ثلث و نسخ دیده میشود که نام فتحعلیشاه و حسینعلی میرزا بر آنها حک شده است. علاوه بر ورودی اصلی، مسجد دارای ورودیهای فرعی از بخشهای دیگر بازار و کوچههای اطراف نیز میباشد.

شبستانهای مسجد وکیل
مسجد وکیل دارای دو شبستان اصلی است:
شبستان جنوبی: این شبستان با ابعاد ۷۵ متر طول و ۳۶ متر عرض، یکی از باشکوهترین بخشهای مسجد محسوب میشود. در این شبستان، ۴۸ ستون سنگی یکپارچه با ارتفاع پنج متر و قطر ۸۰ سانتیمتر قرار دارد که با نقشهای مارپیچ زیبا تزئین شدهاند. کف شبستان با تختهسنگهای صاف پوشیده شده و ازارههای آن تا ارتفاع ۱.۵ متر با سنگ گندمک پوشانده شده است. سقف طاقها و گنبدهای شبستان آجری بوده و تزئینات کاشیکاری در بخشهایی از آن دیده میشود.
شبستان شرقی (زمستانی): این شبستان در پشت رواق شرقی مسجد قرار دارد و ابعادی برابر با ۲۵ متر طول و ۲۰ متر عرض دارد. سقف این شبستان بر روی ۱۲ ستون سنگی قرار گرفته و دارای تزیینات کاشیکاری و کتیبههایی با آیات قرآنی است.

تاریخچه مسجد وکیل شیراز
مسجد وکیل شیراز یکی از برجستهترین آثار معماری دوره زندیه است که به دستور کریمخان زند در سال ۱۱۸۷ هجری قمری ساخته شد. این مسجد بخشی از مجموعه وکیل است که شامل بازار و حمام وکیل نیز میشود و در مرکز شهر شیراز، در مجاورت بازار وکیل، قرار دارد.
معماری مسجد وکیل با مساحتی حدود ۸۶۶۰ متر مربع، دارای دو ایوان بزرگ در شمال و جنوب، دو شبستان وسیع در بخشهای جنوبی و شرقی، و صحن مرکزی است. شبستان جنوبی با ۴۸ ستون سنگی مارپیچ یکپارچه و منبر ۱۴ پلهای از سنگ مرمر سبز از ویژگیهای بارز این مسجد محسوب میشود. تزئینات کاشیکاری هفترنگ و کتیبههای قرآنی به خط نسخ و ثلث، زیبایی و شکوه خاصی به این بنا بخشیده است.
این مسجد در دوره قاجار توسط حسینعلی میرزا فرمانفرما، پسر فتحعلیشاه، مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت و در سال ۱۳۱۱ خورشیدی بهعنوان یکی از نخستین آثار در فهرست میراث ملی ایران ثبت شد.

جاذبههای گردشگری نزدیک
مسجد وکیل در قلب مجموعه تاریخی وکیل قرار دارد و بازدید از آن فرصتی مناسب برای دیدن دیگر جاذبههای نزدیک فراهم میکند:
بازار وکیل: بازاری سنتی با انواع کالاها و صنایع دستی.
حمام وکیل: حمامی تاریخی که اکنون به موزه مردمشناسی تبدیل شده است.
ارگ کریمخان: قلعهای تاریخی که زمانی محل اقامت کریمخان زند بوده است.

در پایان
مسجد وکیل شیراز در مجاورت بازار وکیل و در قلب تاریخی شهر واقع شده است. این مسجد دارای دو شبستان باشکوه با ستونهای مارپیچ سنگی، گنبدهای بلند و تزئینات کاشیکاری ظریف است. ورودی اصلی آن از انتهای راسته شمشیرگرها قابل دسترسی است و با سردری زیبا و تاریخی از مهمانان استقبال میکند. تصاویر این مسجد گویای شکوه معماری ایرانیاند و ساعات بازدید آن از صبح تا غروب است. بازدید از این مسجد، تجربهای فرهنگی، هنری و معنوی را برای هر گردشگری رقم میزند.