غذاهای خیابانی ترکیه | از دونر کباب تا سیمیت و لوکوم

غذاهای خیابانی ترکیه ای

تصور کن تو خیابونای شلوغ استانبول یا آنکارا قدم می‌زنی، بوی کباب و نون تازه همه‌جا پیچیده و دست‌فروشا با لبخند غذاهای رنگارنگشون رو بهت تعارف می‌کنن! غذاهای خیابانی ترکیه فقط یه میان‌وعده نیستن، یه تکه از فرهنگ و تاریخ این کشورن که هر لقمه‌شون یه داستان داره. تو این مقاله قراره با انواع غذاهای خیابانی ترکیه، شهرهایی که می‌تونی پیداشون کنی، قدمتشون، مواد اولیه‌شون و طرز تهیه‌شون آشنا شی. بعضیا اصیل ترکی‌ان، بعضیا هم از جاهای دیگه اومدن و حالا تو ترکیه جا افتادن. آماده‌ای برای یه شکم‌گردی حسابی؟ بیا بریم!

انواع غذاهای خیابانی ترکیه و همه‌چیز درباره‌شون

غذاهای خیابانی ترکیه شامل سیمیت، دوروم، لاهماجون، کومپیر، میدیه دولما، بالیک اکمک، تانتونی، بورک، ایچلی کوفته و کوکورچ می‌شن. این غذاها تو شهرهایی مثل استانبول، آنکارا، ازمیر و آنتالیا پیدا می‌شن و گردشگرا بیشتر از سیمیت، دوروم و لاهماجون استقبال می‌کنن. بعضیا مثل لاهماجون ریشه عربی دارن، ولی تو ترکیه حسابی جا افتادن.

غذاهای خیابانی ترکیه تنوعی دارن که هر سلیقه‌ای رو راضی می‌کنن. از نون کنجدی ساده تا کبابای پرادویه، هر کدوم یه ماجراجویی خوشمزه‌ان. تو ادامه، هر غذا رو با جزئیات برات باز می‌کنیم: از تاریخچه و مواد اولیه تا شهرایی که می‌تونی بهترینش رو پیدا کنی.

سیمیت

سیمیت
سیمیت

سیمیت، همون نون حلقه‌ای کنجدیه که تو چرخ‌دستی‌های خیابونی استانبول و آنکارا چشمک می‌زنه. این نون ساده قدمتش به دوره عثمانی برمی‌گرده و یه صبحونه سریع و ارزون برای ترک‌هاست.

مواد اولیه و طرز تهیه

سیمیت از آرد، مخمر، شکر، آب و یه عالمه کنجد درست می‌شه. خمیر رو به شکل حلقه درمیارن، تو شیره انگور یا ملاس می‌غلطونن و بعد کنجد روش می‌ریزن. تو تنور سنگی می‌پزه تا حسابی ترد بشه. با چای ترکی یا پنیر سرو می‌شه و تو استانبول (مخصوصاً میدان تکسیم) و آنکارا همه‌جا پیداش می‌کنی.

اصالت و استقبال

سیمیت اصیل ترکیه و هنوزم تو نونوایی‌های سنتی پخته می‌شه. گردشگرا عاشقش‌ان چون هم ارزونه (حدود 30 لیر) و هم خوشمزه. تو مقاله غذاهای محلی و خیابانی ترکیه هم می‌تونی بیشتر درباره اینجور خوراکی‌ها بخونی.

دوروم

دوروم یه ساندویچ لقمه‌ایه که تو نون لواش پیچیده شده و پر از طعم‌های ترکی‌ست. تو استانبول (میدان تکسیم)، ازمیر و آنتالیا خیلی محبوبه.

مواد اولیه و طرز تهیه

دوروم با گوشت گوسفند، مرغ، پنیر یا سبزیجات درست می‌شه. ادویه‌های ترکی مثل فلفل قرمز و زیره بهش طعم می‌دن. مواد رو تو نون لواش می‌پیچن و گاهی با سس ماست یا گوجه سرو می‌کنن. تو دکه‌های خیابونی، تازه و داغ آماده می‌شه.

اصالت و استقبال

دوروم ریشه ترکی داره، ولی شبیه غذاهای خاورمیانه‌ای مثل شاورماست. گردشگرا چون راحت می‌تونن تو خیابون بخورنش، خیلی طرفدارشن. قیمتش هم بین 60 تا 100 لیره.

لاهماجون

لاهماجون، یا همون “پیتزای ترکی”، یه نون نازک و ترده که روش پر از گوشته. تو استانبول، آدانا و غازیانتپ خیلی معروفه.

مواد اولیه و طرز تهیه

خمیر لاهماجون از آرد و مخمر درست می‌شه. روش یه لایه گوشت چرخ‌کرده، پیاز، گوجه، فلفل قرمز و جعفری می‌ریزن. تو تنور پخته می‌شه و با لیمو و سبزیجات تازه سرو می‌کنن. طعم دودیش هر کسی رو عاشق می‌کنه!

اصالت و استقبال

لاهماجون ریشه عربی داره (به معنی “گوشت و خمیر”) و از خاورمیانه به ترکیه اومده، ولی حالا یه غذای کاملاً ترکی محسوب می‌شه. گردشگرا به خاطر طعم تند و قیمت مناسبش (30-50 لیر) خیلی دوستش دارن.

کومپیر

کومپیر یه سیب‌زمینی تنوریه که با کلی مخلفات پر شده و تو استانبول (مخصوصاً اورتاکوی) و آنتالیا حسابی طرفدار داره.

مواد اولیه و طرز تهیه

یه سیب‌زمینی بزرگ رو تنوری می‌پزن، بعد وسطش رو باز می‌کنن و با پنیر کاشار، سوسیس، ذرت، نخودفرنگی، سس مایونز و خیارشور پر می‌کنن. می‌تونی خودت مخلفات رو انتخاب کنی!

اصالت و استقبال

کومپیر اصالتاً ترکی نیست و از غذاهای مدرن خیابونیه، ولی تو ترکیه خیلی جا افتاده. گردشگرا چون هم سیرکننده‌ست و هم تنوع داره، کلی ازش استقبال می‌کنن. قیمتش حدود 80-120 لیره.

میدیه دولما

میدیه دولما یه غذای دریایی خیابونیه که تو استانبول (بی‌اوغلو و تکسیم) و ازمیر خیلی پرطرفداره.

مواد اولیه و طرز تهیه

صدف تازه رو با برنج، ادویه‌های محلی (مثل فلفل سیاه) و گاهی کشمش پر می‌کنن. صدف‌ها رو بخارپز می‌کنن و با لیمو سرو می‌کنن. یه طرف صدف رو جدا می‌کنی و مثل قاشق ازش استفاده می‌کنی!

اصالت و استقبال

میدیه دولما ریشه عثمانی داره و غذای اصیل ترکی محسوب می‌شه. گردشگرا به خاطر طعم خاص و تجربه جدیدش دوستش دارن، ولی چون دریاییه، بعضیا محتاطن. قیمت هر عدد حدود 5-10 لیره.

لوکوم

لوکوم
لوکوم

لوکوم، یا راحت‌الحلقوم، یه شیرینی نرم و رنگارنگه که تو خیابونای استانبول (مخصوصاً بازار بزرگ و تکسیم)، ازمیر و آنکارا تو بساط دست‌فروشا و مغازه‌ها پیدا می‌شه.

مواد اولیه و طرز تهیه

لوکوم از شکر، نشاسته ذرت، آب و اسانس‌های طبیعی (مثل گلاب، پرتقال یا نعنا) درست می‌شه. گاهی مغز پسته، گردو یا نارگیل بهش اضافه می‌کنن. مواد رو می‌جوشونن تا غلیظ بشه، تو قالب می‌ریزن و بعد برش می‌زنن. روش پودر قند یا نارگیل می‌پاشن تا چسبناک نباشه.

قدمت و اصالت

لوکوم قدمتش به دوره عثمانی برمی‌گرده و یه شیرینی اصیل ترکی محسوب می‌شه، هرچند ریشه‌هایی تو فرهنگ خاورمیانه داره. حالا تو ترکیه یه خوراکی خیابونی و سوغاتی پرطرفداره.

استقبال گردشگرا

گردشگرا، به‌خصوص ایرانی‌ها، عاشق طعم شیرین و بافت نرم لوکومن، چون هم خوشمزه‌ست و هم به‌عنوان سوغات مناسبه. قیمت یه جعبه کوچیک حدود 50-100 لیره.

بالیک اکمکانبول (نزدیک پل گالاتا) و ازمیر زیاد پیدا می‌شه.

مواد اولیه و طرز تهیه

ماهی تازه (معمولاً ماهی خال‌مخالی) رو تو روغن زیتون یا کره سرخ می‌کنن، با ادویه‌های ترکی طعم‌دار می‌کنن و تو نان ساندویچی با سبزیجات و پیاز سرو می‌کنن. تازه و داغه!

اصالت و استقبال

بالیک اکمک اصیل ترکیه و به فرهنگ ساحلی این کشور گره خورده. گردشگرا به خاطر طعم تازه و فضای کنار دریا عاشقشن. قیمتش حدود 80-150 لیره.

تانتونی

تانتونی یه نوع دوروم تنده که زادگاهش مرسینه، ولی تو استانبول (میدان تکسیم) و آدانا هم خیلی محبوبه.

مواد اولیه و طرز تهیه

گوشت گاو یا مرغ رو با گوجه، فلفل تند و ادویه‌های ترکی تفت می‌دن و تو نان لواش می‌پیچن. می‌تونی تند یا معمولی سفارش بدی.

اصالت و استقبال

تانتونی اصالتاً از مرسینه و غذای ترکی محسوب می‌شه. گردشگرای ماجراجو که طعم تند دوست دارن، ازش استقبال می‌کنن. قیمتش حدود 60-100 لیره.

بورک

بورک یه شیرینی لایه‌ایه که تو استانبول، آنکارا و ازمیر به‌عنوان صبحونه یا میان‌وعده سرو می‌شه.

مواد اولیه و طرز تهیه

خمیر یوفکا رو با پنیر، اسفناج یا گوشت چرخ‌کرده پر می‌کنن، لایه‌لایه می‌چینن و تو فر یا روغن سرخ می‌کنن. ترد و خوشمزه‌ست!

اصالت و استقبال

بورک ریشه عثمانی داره، ولی تو بالکان و خاورمیانه هم مشابهش هست. گردشگرا چون راحت خورده می‌شه، خیلی دوستش دارن. قیمتش 40-80 لیره.

ایچلی کوفته

ایچلی کوفته شبیه سمبوسه‌ست و تو استانبول، غازیانتپ و آدانا پیدا می‌شه.

مواد اولیه و طرز تهیه

خمیرش از بلغور و آرد درست می‌شه و داخلش گوشت چرخ‌کرده، پیاز، جعفری و ادویه می‌ریزن. تو روغن سرخ می‌شه تا طلایی بشه.

اصالت و استقبال

ایچلی کوفته ریشه خاورمیانه‌ای داره، ولی تو ترکیه خیلی محبوبه. گردشگرای ایرانی به خاطر شباهتش به سمبوسه ازش استقبال می‌کنن. قیمت هر عدد 20-40 لیره.

دونر کباب

دونر کباب
دونر کباب

دونر کباب، یه کباب معروف و خوشمزه‌ست که تو خیابونای استانبول (مخصوصاً میدان تکسیم)، آنکارا، ازمیر و آنتالیا تو دکه‌های خیابونی و رستوران‌های کوچک سرو می‌شه.

مواد اولیه و طرز تهیه

دونر کباب از گوشت گوسفند، گاو یا مرغ درست می‌شه که با ادویه‌های ترکی (مثل زیره، فلفل قرمز و پونه) طعم‌دار می‌شن. گوشت رو لایه‌لایه روی سیخ عمودی می‌چینن و روی آتیش یا گریل می‌چرخونن تا برشته بشه. بعد با چاقو نازک برش می‌زنن و تو نان لواش یا نان پیده با گوجه، پیاز، خیارشور و سس ماست یا سس تند سرو می‌کنن.

قدمت و اصالت

دونر کباب ریشه عثمانی داره و یه غذای اصیل ترکی محسوب می‌شه، هرچند شبیه شاورمای خاورمیانه‌ست. حالا تو کل ترکیه و حتی جهان به‌عنوان یه غذای خیابونی معروفه.

استقبال گردشگرا

گردشگرا عاشق دونر کبابن چون هم سریع آماده می‌شه، هم طعمش بی‌نظیره و با ذائقه‌های مختلف جوره. قیمت یه ساندویچ دونر حدود 70-120 لیره‌ست.

کوکورچ

کوکورچ یه غذای خاصه که تو استانبول (کاراکوی) و ازمیر طرفدار داره.

مواد اولیه و طرز تهیه

روده گوسفند رو با ادویه‌های تند طعم‌دار می‌کنن، به سیخ می‌کشن و کباب می‌کنن. تو نان ساندویچی با گوجه و پیاز سرو می‌شه.

اصالت و استقبال

کوکورچ تو بالکان و یونان هم هست، ولی تو ترکیه حسابی جا افتاده. گردشگرای ماجراجو که دنبال طعم جدیدن، امتحانش می‌کنن. قیمتش 80-120 لیره.

کدوم غذاها بیشتر طرفدار دارن؟

گردشگرا بیشتر از سیمیت، دوروم و لاهماجون استقبال می‌کنن، چون هم ارزونن، هم راحت خورده می‌شن و هم طعمشون با ذائقه‌های مختلف جور درمیاد. بالیک اکمک هم به خاطر فضای ساحلی و تازگی ماهی خیلی پرطرفداره. اگه دنبال تجربه خاص‌تری هستی، میدیه دولما یا کوکورچ رو امتحان کن!

جدول خلاصه غذاهای خیابانی ترکیه

غذاشهرهای اصلیمواد اولیه اصلیقدمتاصالت
سیمیتاستانبول، آنکاراآرد، کنجد، شیرهعثمانیترکی
دوروماستانبول، ازمیرگوشت، نان لواشمدرنترکی
لاهماجونآدانا، غازیانتپگوشت، خمیرخاورمیانهعربی/ترکی
کومپیراستانبول، آنتالیاسیب‌زمینی، پنیرمدرنترکی
میدیه دولمااستانبول، ازمیرصدف، برنجعثمانیترکی
اشتراک گذاری :

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *